WAT IS MIKSANG?

 

Over onbevangen kijken, helemaal eerlijk over wat we zien en puur fotograferen 

There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in (Leonard Cohen)

Miksang Contemplatieve Fotografie is een jonge unieke kunstdiscipline in de fotografie. Het woord Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van meditatiemeester, kunstenaar en geleerde Chögyam Trungpa Rinpoche. Deze benadering is gebaseerd op zijn leringen over de aard van pure waarneming, en oprechte expressie. De open ruimte als de basis van ons zien en zijn.

Miksang als Goed Oog

‘Goed’ heeft hier niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van onze interpretatie. ‘Oog’ betekent hier dat we inherent al helder kunnen zien, dit hoeven we niet aan te leren alleen maar weer te (her)activeren.

Wanneer een kalme open geest, een heldere kijk en een zacht hart samenkomen in één enkel moment ontdekken we de schoonheid om ons heen die er de hele tijd al is. We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dagelijkse dingen om ons heen, zonder de formules en regels die vaak met de hedendaage fotografie verbonden zijn.

In Miksang synchroniseren we ons oog, onze geest en ons hart 

Als we ons hele zelf uitlijnen, laten we al onze concepten, voorbedachte ideeën en associaties los en zijn we wakker aan volledig aanwezig in het huidige moment: het nu. In deze wakkerheid zijn we beschikbaar om vrij te kunnen zien.

De alledaagse wereld laat zich zien als een magische vertoning van levendige waarneming.

Onze Miksang ervaring en expressie van alledaagse momenten

Fris zien vindt altijd plaats in het nu, en deze wakkerheid van kijken en zien kunnen we trainen. Met een praktische methode activeren we ons inherente wakker in het nu zijn om levendige momenten van directe waarneming op te merken en puur te fotograferen. Een speelse manier om meer over ons ware zelf en oprechte creatieve expressie te ontdekken. Onze ervaring van kijken en zien en geraakt worden wordt rijker en oneindig gevarieerd, voorbij aan wat we denken. Een oneindige reis van vertrouwen in het eerste moment van onbevangen zien, met oprechtheid, ruimte om los te laten verbinding. Vreugdevol en vrij!

Door het beoefenen van contemplatieve fotografie ontwikkelen we de vaardigheid deze ervaringen van levendige visuele waarneming met grote precisie en elegantie uit te drukken met de camera.

Effortless Beauty

PHOTOGRAPHY AS AN EXPRESSION OF EYE, MIND AND HEART