Afgelopen vrijdag voor het eerst met mijn nieuwe flitser enkele portret foto’s gemaakt. Was ‘n hele vrolijke, spannende en creatieve sessie.

De technische setting zag er als volgt uit: statief met reflecterend paraplu en flitser daaronder, een ‘trigger’ op mijn Panasonic Lumix GH5 en Sanne op een krukje.

Ik maakte daarbij gebruik van High Speed Synchronisatie (HSS). Dit wordt toegepast in situaties waarbij je flitst met een sluitertijd die sneller is dan 1/250sec. Bij portretfoto’s is dat bijvoorbeeld erg fijn omdat je dan een onscherpe achtergrond kunt creëren. Tevens komt jouw ‘model’ dan los van de omgeving en wordt hiermee geaccentueerd. Een ander voordeel is dat je bij veel zon buiten toch nog ‘n kleine diafragma kunt gebruiken.

Al valt nog wat te leren en oefenen. De kunst is om te kunnen beschikken over een variatie aan ‘poses’ en dat mijn ‘model’ (in dit geval vriendin Sanne) door mij ‘begeleid’ wordt in vooral ontspannen portretteren. Wonderlijk om te zien dat de ogen de spiegels van de ziel zijn …;). En als dat ‘gevangen’ wordt, dat bijna ‘vanzelf’ prachtige foto’s oplevert.